Dacă ești începător la cursurile de echitație, din echipamentul de bază nu trebuie să-ți lipsească:
• o cască de protecție (tocă);
• pantalonii nelucioși (strânși pe picior);
• cizmele lungi (sau papucii sport);
• jacheta;
• mănușile.
Echipamentul pentru echitație este un subiect care strârnește multe întrebări. Nouă ne plac lucrurile clare, așa că vom lămuri împreună o parte din curiozități.
Dacă sunteți începători, nu trebuie să investiți prea mult. Putem adapta un costum, iar echipamentul complet îl veți crea în timp, în funcție de nevoi și nivelul de performanță spre care tindeți.
Echipamentul minim pentru lecții de călărie în condiții sigure trebuie să cuprindă obligatoriu:
Cască/ Tocă – rolul ei este de a proteja capul și, în general, este creată din materiale (ori dețin chiar mici orificii) care permit pătrunderea aerului, interiorul fiind captușit cu bureți care să vă protejeze de șocurile posibilelor căderi.
Tricou sport – ca în orice sport, este recomandat să aveți libertate de mișcare, așa că un tricou lasă pielea să respire și absoarbe transpirația.
Jachetă/ Cămașă – în funcție de temperatură și preferințe. Dacă vremea este potrivită, puteți opta chiar și pentru o vestă comodă care să vă protejeze spatele. (Vesta este un element recomandat mai ales copiilor).
Mănuși – ajută în fixarea mâinilor pe mânere și vă protejează de rănile ori bătăturile hățurilor. Este de preferat să aveți o pereche din piele naturală, ori un material care să nu alunece.
Pantaloni lungi – oricât de cald ar fi afară, nu mergeți la călărie cu pantaloni scurți. Rolul lor este de a proteja picioarele de lovituri și zgârieturi, de aceea este nevoie să vă acopere întreg piciorul. Alegeți un material nelucios (pentru a nu speria calul, a cărui vizibilitate este foarte sensibilă), chiar strâns pe picior (astfel veți avea mai multă flexibilitate în mișcări). Unii dintre voi vă simțiți comod în blugi, iar stilul western este un argument potrivit aici, însă noi recomandăm prima variantă.
Papuci sport/ Ghete/ Cizme – Lecțiile de început se pot desfășura cu papuci sport, atunci când se trece la lecții mai avansate, trebuie să folosiți o pereche de ghete cu talpă (1, 2 cm). Cea mai bună soluție pe termen lung este să faceți o investiție în cizme. Ele sunt încălțările cele mai potrivite și cu siguranță veți arăta ca niște profesionișți atunci când încălecați.
Șosete de călărie – adică acele șosete mai lungi, „trei sferturi”. Rolul lor este de a evita contactul direct al pielii cu harnașamentul, lucru care poate produce zgârieturi și vânătăi, de aceea vă este util să aveți o parte cât mai mare din picior protejată.
O dată cu deprinderea tehnicilor, lucrurile se schimbă, iar discuția va fi dusă la alt nivel. Dar asta pe viitor. Succes! 🙂